От организацията “Мистър Гей Европа” сме щастливи да обявим официално новият носител на титлата Мистър Гей Европа 2019, Александър Петров на 31 г. от София,България.

Александър бе пръв сред равни на тазгодишния финал, който беше проведен по време на прайда в Кьолн. Той бе обявен за победител на главната сцена пред хиляди зрители в центъра на Кьолн, Германия. Делегатите бяха подложени на осем различни изпитания, като също така бяха взети в предвид и взаимодействията им с останалите делегати.

Александър е магистър икономист, в свободното си време обича да играе видео игри и има интереси в сферата на психологията, медицината, философията и други.

В момента работи като разработчик на игри в родната си България.

Всеки от делегатите представи проект, по който ще работи в следващата година ако спечели титлата. Александър разказа на журито в конкурса, че би искал да работи по създаването на безопасно място за ЛГБТ+ младежи, който са били изгонени от домовете си от техните семейства и са принудени да преживяват на улицата, и такива които търпят физически или психически тормоз заради сексуалната си ориентация от своите близки, но нямат възможност на напуснат домът си.

Тази нечовешка и безмилостна съдба все още афектира много млади гей хора из цяла Европа.

Източна Европа не е известна с гей приветливостта си, за това такъв добър победител и ролеви модел от тази част на Европа е крайно важно за нашата визия и цел:Европа в която всички човешки права са почитани, безопасно място за всеки, без значение неговия културен произход, раса, религия, пол или сексуална ориентация.

“Александър спечели състезанието и уважението на останалите делегати, без подкрепата на голяма и сила локална организация, каквато имаха делегатите от Белгия и Германия, класирали се респективно на второ и трето място. Това е постижение, с което сънародниците на Александър трябва да се гордеят,” каза Торе Осхайм, президентът на “Мистър Гей Европа”.

“Тазгодишните финалисти бяха изключителни. Всичките бяха много фокусирани и отдадени. Създаваха контакти, обменяха познания и преживявания, и всичките схванаха визията и целта на “Мистър Гей Европа”, а именно намирането на силен и уверен ролеви модел за всички гейове в Европа, и особено за младите и уязвимите такива.”

Александър спечели четири от осемте изпитания в състезанието – предварителното интервю, писменият изпит, защитата на проекта и фотогеничното изпитание. Беше на трето място в онлайн вота, номер две в изпитанието “Социални медии” и на четвърто място в спортно предизвикателство. Той събра 211 точки от 240 възможни.

Тези две млади българки искаха да поздравят своя сънародник след като бе обявен за победителя в “Мистър Гей Европа 2019”.